Lid worden?

Wil je lid worden van de Jongeren Oost-Europa Commissie? Stuur dan een maitje naar contact@joc-huizen.nl om een keer te komen kijken bij een vergadering of een actie. We zien graag nieuwe leden verschijnen, dus ben je tussen de 15 en 25 jaar oud, mail ons dan gerust.

We hebben aan enkele leden gevraagd om kort wat te schrijven over hun ervaringen bij de JOC.

Ik leerde de JOC kennen toen ik voor het eerst meeging op werkvakantie naar Servië. Het was een hele belevenis om met een groep jongeren naar Oost-Europa te gaan en daar een gehandicaptenopvang op te knappen. We konden nuttig werk doen, werden hechter als groep en leerden een heel andere cultuur en levensstandaard kennen. Eenmaal thuis waardeer je je eigen simpele leventje extra en houd je er een hele groep vrienden aan over, die je door en door hebt leren kennen. Niets voor niets volgden er dan ook nog vier werkvakanties met nieuwe ervaringen, mensen en nuttig werk. Ondertussen zit ik al bijna vijf jaar bij de JOC, mede omdat ik eigenlijk geen afscheid wil nemen en daarin ben ik niet de enige.

Het leuke van de JOC is dat je het hele jaar toeleeft naar de werkvakantie door acties te organiseren. Dit was mijn eerste kennismaking met commissiewerk waar ik veel leerde over samenwerken, promotie, maar vooral hoe leuk het is om je samen met leeftijdgenoten in te zetten voor een goed doel.

-Anne-Marieke, 20 jaar

‘Het heet wel werkvakantie, maar het is meer leuk dan dat het werk is.’ Dit is de strekking van het verhaal waarmee mijn klasgenoten, Elbert en Erik, in 2010 mij strikten om lid te worden van de JOC. Wat volgde was een half jaar aan vergaderen en organiseren voordat we op reis gingen naar Hongarije voor mijn eerste werkvakantie. Daar kwam ik er achter dat ze inderdaad gelijk hadden. In alle werkvakanties die ik gedaan heb is dat opgegaan. Na een aantal jaar kom je er zelfs achter dat het werk zelf ook leuk is. Je bent namelijk samen met je vrienden in een ander land bezig iets te bouwen dat er voor zorgt dat mensen daar het weer een stukje beter hebben. Dat geeft een wonderlijk gevoel.

Tijdens en buiten de werkvakanties leer je ook van alles; acties organiseren, acties promoten, doe-het-zelven, duidelijk communiceren, etc. Daarnaast kom je ook in het buitenland in aanraking met een andere cultuur, een andere omgeving en andere mensen.

-Alexander, 20 jaar